Dina gester och din hållning styr ditt mindset

Bloggen har, kanske lite märkligt, handlat ganska mycket om mindset, mindfulness och liknande. Det beror såklart på att det är något som intresserar mig.

Att ens tankar och känslor påverkar ens yttre vet nog alla åtminstone undermedvetet. Te.x. om du är obekväm i en situation så kommer du göra dig så liten som möjligt och visa dig underlägsen, åtminstone om du inte tänker på det. Personerna i din omgivning just då undermedvetet reagera på det och behandla dig därefter, det blir dessutom lättare för dom att ta mer plats och kommer till stor del göra så. Det blir en självuppfyllande profetia, de växer i självförtroende och du minskar. Detta är inga konstigheter och är du en vanlig balanserad person så kommer du i vissa situationer känna dig mycket bekväm och ta mycket plats och känna dig obekväm och ta lite plats i andra. T.ex. påverkar kompetens väldigt mycket, är du riktigt bra på något så kommer du känna dig bekväm och ta plats i situationer som innefattar det du är bra på. Är du nytt på något så kommer du inte känna dig lite säker och ta lite mindre plats. Problemet är om det är för många situationer du känner dig ”liten och osäker”, då är det dags att göra något åt det. Som tur är finns det flera saker du kan göra åt det, speciellt en upptäckts som gjort är intressant:

Det funkar åt andra hållet också

Man har upptäckt att det alltså fungerar åt andra hållet också, det vill säga att ditt fysiska beteende påverkar ditt mindset och hur du känner dig. Vad innebär det? Jo att om du tvingar dig själv att ta lite mer plats så följer dina tankar efter. Det betyder inte att du ska bröla eller ta plats på något negativt sätt, det betyder bara att medvetet tänka på din hållning, inte stirra ner i golvet och inte försöka göra dig så liten som möjligt. Helt enkelt sitta/stå rak i ryggen och ha en neutral blick. Det finns ett intressant TED-talk om det som är värt att titta på:

Det är inte alltid helt enkelt att tvinga sig att ha bättre hållning osv när man känner sig lite, men det finns faktiskt hjälpmedel. T.ex. här kan du läsa om hållningsväst, det är en väst som hjälper dig till att långvarigt vänja kroppen till att ha en bättre hållning. Alla vet det är bra hållning, men inte alla vet att det även kan göra under för ditt självförtroende och hur du blir bemött.

Andra självklara saker att göra är ju att träna och hitta dina styrkor och utveckla dom till spetskompetenser och sedan försöka röra dig i sånna så mycket som möjligt. Alla vet vad man borde göra, men det är väldigt svårt att göra det, speciellt när det är saker som tar lång tid och kräver mycket disciplin. Men te.x. en hållningsväst är ju enkelt, bara att klicka hem och ta på sig. Många av dom kan man även bära under kläderna.

Finns nog flera quickfixes man kan göra, men dom kan du nog komma på själv, du har du iaf fått lite hjälp på vägen, hoppas jag. Lycka till!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.